Pusat Internet 1Malaysia Popular dalam kalangan Kanak-kanak

KUANTAN: Di pinggir ibukota Pahang di sini ada sebuah kafe Internet yang tidak pernah kekurangan pengunjung.

Berdasarkan pada jumlah basikal yang diletakkan di luar premis di Kampung Kempadang di sini, mudah untuk melihat siapa pelanggan setia iaitu anak-anak yang datang ke pusat Internet selepas sekolah dan pada hujung minggu.

Kanak-kanak iaitu kebanyakannya pelajar sekolah rendah tekun melayari internet dan media sosial, serta mendengar muzik pada fon kepala mereka.

Tidak pernah ada masa yang membosankan di Pusat Internet 1Malaysia (PI1M) sejak penubuhannya tiga tahun yang lalu.

Murid tahun empat, Mohd Aiman ​​Fikri, pelawat biasa, berkata rutin hariannya telah berubah sejak PI1M memulakan operasinya kerana dia telah mengunjungi PI1M sebanyak tiga dan empat kali seminggu.

Murid SK Kempadang berkata, ibu bapanya tidak keberatan untuk pergi ke PI1M untuk memeriksa dia.

"Saya datang ke sini untuk menyemak peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR), menonton video bola sepak di YouTube dan mendengar lagu. Saya biasanya datang bersama rakan sekelas saya, yang tinggal berdekatan. Pengurus PI1M mengajar kami untuk menggunakan perisian komputer dan mendengar muzik.

"Rakan sekelas saya dan saya juga mencari bahan untuk kerja rumah kami dan mencetaknya di sini."

Pengurus Pusat Internet 1Malaysia Mohd Shamsul Mohd Shamsuddin berkata pusat itu menerima kira-kira 30 orang pelanggan setiap hari dan mempunyai 526 orang ahli berdaftar.

Beliau berkata pelanggan dikenakan bayaran RM2 sejam, manakala ahli berdaftar hanya membayar RM1.

Ahli seumur hidup membayar yuran sekali sahaja sebanyak RM5.

"Selain perkhidmatan Internet, pusat itu juga menganjurkan tutorial khas pada hari Ahad, yang menumpukan kepada subjek UPSR.

"Kami menggunakan modul semakan dalam talian untuk murid, yang kebanyakannya Tahun Lima dan Empat.

"Kami mengajar anak-anak untuk menggunakan Internet dan media sosial.

"Kami juga mempunyai orang dewasa dan remaja yang menggunakan kemudahan kami, terutama ketika mereka perlu menyediakan dokumen penting yang perlu dicetak segera."

Shamsul berkata selain dari pusat Internet, sesetengah penduduk kampung, terutamanya wanita, menggunakan kemudahan Internet, seperti hotspot, untuk meneroka perniagaan dalam talian. Beliau berkata beberapa telah berjaya menjadi usahawan.

"Kami memberikan komputer riba kepada penduduk kampung di Kampung Kempadang dan kawasan berdekatan. Mereka perlu menjadi ahli dan memperbaharui permohonan mereka setiap bulan (untuk meminjam komputer riba) untuk memastikan mereka tidak menyalahgunakan komputer riba.

"Hal ini adalah untuk membantu penduduk kampung meneroka perniagaan dalam talian dan menggunakan kemudahan Internet percuma di sekitar."

PI1M adalah inisiatif untuk menyediakan akses jalur lebar kolektif di kawasan luar bandar dan pinggir bandar.

Pusat ini bertujuan untuk menjadi platform transformasi tempatan untuk masyarakat untuk mempelajari teknologi maklumat dan komunikasi.

Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Salleh Said Keruak berkata Bidang Ekonomi Utama Negara bukan sahaja mewujudkan kesan kewangan, tetapi juga manfaat sosial yang besar.